Ik wil (ver)bouwen, wat nu?


Let op! De bouwregels veranderen per 1 januari 2024. Dan gaan de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in. Voor meer informatie gaat u naar de pagina Omgevingswet.

Soms is voor uw (ver)bouwplannen een vergunning nodig van de gemeente. Deze website geeft u informatie over gemeentelijke voorschriften die gelden voor uw (ver)bouwlocatie. Dit helpt u ook om te bepalen of een vergunning nodig is en hoe u die aanvraagt.

Architect aan Zet
In Rotterdam kunt u vergunningvrij te (ver)bouwen als u een gecertificeerde architect  inschakelt. Het gaat dan om bouwprojecten die passen binnen het bestemmingsplan én die een laag ruimtelijk en bouwtechnisch risicoprofiel hebben. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwbouw of renovatie van 1 of 2 eengezinswoning(en), verbouw, een dakopbouw of een dakterras. Omdat sprake is van een vergunningvrije handeling hoeft u geen bouwleges te betalen. Ga voor een overzicht van de gecertificeerde architecten, de bouwwerken en meer informatie naar Architect aan Zet.


Proef burenakkoord
Van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2023 heeft in Ommoord, Nesselande, Zevenkamp en Hoogvliet de proef burenakkoord verbouwen / bouwen kleine bouwwerken gelopen. De proef burenakkoord  is per 1 januari 2024 gestopt.

Het gaat om verbouwingen en/of kleine bouwwerken aan de voor- en zijkant van eengezinswoningen zoals een aan- of uitbouw, schuur of dakkapel. Uitgezonderd zijn het hoogbouwdeel in Ommoord; de historische linten in Nesselande en Zevenkamp en in Hoogvliet geldt de proef niet voor het  winkelcentrum, de oude dorpskern en de historische linten. Belangrijkste in deze proef is dat de buren – naast en tegenover -  het eens moeten zijn met de verbouwing / komst van het kleine bouwwerk. Als dat zo is, wordt de omgevingsvergunning gratis toegekend. 


Andere (ver)bouwplannen
Als u het volgende stappenplan volgt, krijgt u een goed beeld van wat u kunt verwachten. Daarmee vergroot u de kans op een succesvolle vergunningsaanvraag. Heeft u geen vergunning nodig, dan kunt u direct met de werkzaamheden beginnen. 

Rotterdamse bouwregels

Ga na welke regels de gemeente heeft voor (ver)bouwactiviteiten op uw adres.

Rotterdamse bouwregels

Is een vergunning nodig?

Doe de vergunningcheck op het omgevingsloket Omgevingswet om te bepalen of en welke toestemming u nodig heeft.

 

(gebruik hierbij de bij stap 1  verzamelde informatie)  

Is een vergunning nodig?

Aanvragen vergunning

Heeft u een omgevingsvergunning nodig, dan kunt u de vergunning hier aanvragen.

 

 

(gebruik de bij stap 1 en 2 verzamelde informatie)

Aanvragen vergunning